Chciałam podzielić się, moim ulubionym przepisem na czosnek, ale najpierw zachęcę Cię przedstawiając kilka prozdrowotnych właściwości.
Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do wprowadzenia czosnku na co dzień. 😉
Jeśli jeszcze nie jesteś przekonany, wypróbuj ten przepis, a czosnek zaczniesz jeść jak cukierki!
PRZEPIS
Obierz czosnek. (Uwaga! Kupuj tylko czosnek z dobrego źródła, produkcji polskiej. Supermarketowe czosnki pochodzą z Chin, lub Ukrainy i są pełne metali ciężkich i innych substancji toksycznych!)
Włóż czosnek do słoika i zalej octem jabłkowym (biologicznym z matką octową!), tak żeby zakryć czosnek.
Odłóż słoik w ciepłe miejsce na 3-4 tygodnie. (Uwaga! Czasami czosnek zmieni kolor na niebieski. To normalne, nie przejmuj się! To tylko antocyjany, które zostały wytworzone poprzez reakcję siarki z octem).
Następnie odcedź płyn. Połowę przelej do garnka. Drugą część możesz użyć jako sos do sałatek i innych dań.
Do garnka dolej tyle samo miodu, ile przelałeś płynu ze słoika. Podgrzej na małym ogniu mieszając dopóki miód nie rozpuści się w płynie.
Przelej sos ponownie do słoika, zakręć go i pozostaw na kolejne 3-4tygodnie.
Przechowuj w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu przez rok, a nawet dłużej.
Jedź kiedy chcesz i jak chcesz. Czosnek marynowany w ten sposób nie powoduje problemów żołądkowych, nie wyzwala nieprzyjemnego zapachu i jest pyszny!
Smacznego!