Przepis na keto tiramisu, tort brzdącowy lub muffinki.
Jednym słowem dobra baza i kilka wariacji, oraz pole do popisu dla Ciebie. 😉
UWAGA! Przepis jest z amerykańskiej książki keto i dlatego używam miary: CUP, która wynosi mniej więcej tyle samo co nasza szklanka (ok.250ml).
Używaj tylko składniku z upraw biologicznych! Chcesz mniejsze ciasto – użyj połowy składników! 🙂
Składniki:
Ilość | Składnik na ciasto |
---|---|
1/2 cup | mąki kokosowej |
1/2 cup | „słodzika” (miód, erytrol, syrop klonowy)-lepiej mniej! |
2 łyżki | surowego niesłodzonego kakao bio |
1/2 cup | stopionego masła lub oleju kokosowego |
1/4 łyżeczki | soli kamiennej |
1/4 łyżeczki | sody oczyszczonej |
6 | dużych jaj |
1/2 cup | espresso |
1 łyżeczka | rumu (opcjonalnie) |
Ilość | Składniki na tort tiramisu |
---|---|
500 ml | śmietany bio 30%-36% |
500 g | mascarpone bio |
2-3 łyżki | syropu z agawy lub klonowego |
3-4 łyżki | kakao bio do posypania |
Ilość | Składniki na tort brzdącowy |
---|---|
800 ml | śmietany bio 30%-36% |
1-2 łyżki | syropu z agawy lub klonowego |
3 łyżki | surowego kakao bio |
Procedura na muffinki/bazę do ciasta:
- W zależności od opcji: Przygotuj formy na muffinki lub tortownicę na ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Zaparz kawę.
- Roztop masło lub olej kokosowy (ja robię to w kawie) i dodaj rum (opcjonalnie).
- Rozdziel żółtka od białek.
- Do białek dodaj szczyptę soli kamiennej.
- Połącz suche składniki.
- Do kawy z tłuszczem dodaj trochę suchych składników, do powstania konsystencji gęstej śmietany (będzie się lepiej mieszać).
- Ubijaj białka mikserem pod koniec zacznij dodawać płynnego „słodzika” i ubijaj dalej. Białko powinno zrobić się bardzo gęste (tak jak na bezy).
- Ubijając dalej białko dodaj żółtka (po jednym).
- Dodaj mieszankę z kawą i lekko wymieszaj ruchami od dołu do góry.
- Stopniowo dodawaj resztę suchych składników.
- Po delikatnym wymieszaniu ciasto nie powinno wiele opaść. Wstaw do piekarnika na 20-30minut.
- Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (każdy piekarnik jest inny!).
Procedura na wersję tiramisu:
- Ubij śmietanę z syropem na sztywno.
- Dodaj mascarpone lekko ubijając.
- Przekrój ciasto na 2-3 warstwy (w zależności jak wysokie wyszło)
- Nakładaj warstwami śmietanę z mascarpone na ciasto, ostatnia warstwę kończymy śmietaną.
- Posyp górną warstwę kakao (przez sitko).
Procedura na ciasto brzdącowe:
- Ubij śmietanę z syropem i kakao na sztywno.
- Przekrój ciasto na 2-3 warstwy (w zależności jak wysokie wyszło).
- Nakładaj warstwami śmietanę na ciasto, ostatnia warstwę kończymy śmietaną. Możesz udekorować powierzchnię robiąc wzorek widelcem.
Ci, którzy znają mnie z konsultacji, lub C4E wiedzą, że cenię sobie wolność i nie trzymam się przepisów i zasad. Dlatego zachęcam do eksperymentowania z dodatkami.
Poniżej kilka z moich inspiracji, które powstały na „bazie muffinkowej”.
100g muffinek | zawiera około |
---|---|
23 g | węglowodanów netto |
10 g | białka |
33 g | tłuszczu |