Przepis na zdrowie, zdrowie

Keto Tiramisu i wariacje ;)

Przepis na keto tiramisu, tort brzdącowy lub muffinki.
Jednym słowem dobra baza i kilka wariacji, oraz pole do popisu dla Ciebie. 😉

UWAGA! Przepis jest z amerykańskiej książki keto i dlatego używam miary: CUP, która wynosi mniej więcej tyle samo co nasza szklanka (ok.250ml).
Używaj tylko składniku z upraw biologicznych! Chcesz mniejsze ciasto – użyj połowy składników! 🙂

Składniki:

IlośćSkładnik na ciasto
1/2 cupmąki kokosowej
1/2 cup„słodzika” (miód, erytrol, syrop klonowy)-lepiej mniej!
2 łyżkisurowego niesłodzonego kakao bio
1/2 cupstopionego masła lub oleju kokosowego
1/4 łyżeczkisoli kamiennej
1/4 łyżeczkisody oczyszczonej
6 dużych jaj
1/2 cupespresso
1 łyżeczkarumu (opcjonalnie)
IlośćSkładniki na tort tiramisu
500 mlśmietany bio 30%-36%
500 gmascarpone bio
2-3 łyżkisyropu z agawy lub klonowego
3-4 łyżkikakao bio do posypania
IlośćSkładniki na tort brzdącowy
800 mlśmietany bio 30%-36%
1-2 łyżkisyropu z agawy lub klonowego
3 łyżkisurowego kakao bio

Procedura na muffinki/bazę do ciasta:

  • W zależności od opcji: Przygotuj formy na muffinki lub tortownicę na ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Zaparz kawę.
  • Roztop masło lub olej kokosowy (ja robię to w kawie) i dodaj rum (opcjonalnie).
  • Rozdziel żółtka od białek.
  • Do białek dodaj szczyptę soli kamiennej.
  • Połącz suche składniki.
  • Do kawy z tłuszczem dodaj trochę suchych składników, do powstania konsystencji gęstej śmietany (będzie się lepiej mieszać).
  • Ubijaj białka mikserem pod koniec zacznij dodawać płynnego „słodzika” i ubijaj dalej. Białko powinno zrobić się bardzo gęste (tak jak na bezy).
  • Ubijając dalej białko dodaj żółtka (po jednym).
  • Dodaj mieszankę z kawą i lekko wymieszaj ruchami od dołu do góry.
  • Stopniowo dodawaj resztę suchych składników.
  • Po delikatnym wymieszaniu ciasto nie powinno wiele opaść. Wstaw do piekarnika na 20-30minut.
  • Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (każdy piekarnik jest inny!).

Procedura na wersję tiramisu:

  • Ubij śmietanę z syropem na sztywno.
  • Dodaj mascarpone lekko ubijając.
  • Przekrój ciasto na 2-3 warstwy (w zależności jak wysokie wyszło)
  • Nakładaj warstwami śmietanę z mascarpone na ciasto, ostatnia warstwę kończymy śmietaną.
  • Posyp górną warstwę kakao (przez sitko).

Procedura na ciasto brzdącowe:

  • Ubij śmietanę z syropem i kakao na sztywno.
  • Przekrój ciasto na 2-3 warstwy (w zależności jak wysokie wyszło).
  • Nakładaj warstwami śmietanę na ciasto, ostatnia warstwę kończymy śmietaną. Możesz udekorować powierzchnię robiąc wzorek widelcem.

Ci, którzy znają mnie z konsultacji, lub C4E wiedzą, że cenię sobie wolność i nie trzymam się przepisów i zasad. Dlatego zachęcam do eksperymentowania z dodatkami.
Poniżej kilka z moich inspiracji, które powstały na „bazie muffinkowej”.

100g muffinekzawiera około
23 gwęglowodanów netto
10 gbiałka
33 gtłuszczu
Na porcję wychodzi ok 6g węglowodanów (moje mają mniej – daję mniej miodu!). Muffinki „sklepowe” mają ponad 40g węglowodanów w 100g!!

Dodaj komentarz