Wrzucam bardo fajny przepis na keto bułeczki z babki jajowatej (Psyllium Husk) i mąki kokosowej. Są świetną alternatywą dla tych, którzy lubią bułeczki, ale są na keto diecie.
Czas przygotowania: 5minut; Czas pieczenia ok. 25 minut.
Ilość bułeczek (w zależności od wielkości) 10-15.
W 100g produktu:
Białko – 8,7g
Węglowodany netto – 4,5g
Tłuszcze – 20,6
1/2 kubka | mąki kokosowej |
4 łyżki | babki jajowatej (psyllium husk) – w zależności od konsystencji można dodać więcej! |
4 | duże jaja |
1/4 łyżeczki | soli kłodawskiej lub himalajskiej |
4 łyżki | roztopionego masła |
Wymieszać wszystkie suche składniki.
W osobnej misce ubić całe jajka mikserem, dodać masło i wodę i ubijać aż wszystko będzie miało jednolitą konsystencję.
Dodać suche składniki i ubijać do momentu uzyskania konsystencji, z której da się ulepić bułeczki (czasami trzeba dodać trochę więcej babki!).
Ulepić bułki, umieścić na blaszce.
Wrzucić do piekarnika na ok. 25minut. Piec w 180 stopniach Celsjusza.
Bułeczki będą gotowe jak zarumienią się i po rozkrojeniu nie będą się zbytnio ciągnąć w środku. 😉
Smacznego!