Nie jadam pieczywa… tak wiem, znów się powtarzam… nie jadam również tradycyjnej pizzy i ryżu. Ryż to plastikowe świństwo, a pizza, sami wiecie… sam glifosat i pełno węglowodanów!
Moją alternatywą jest risotto z kalafiora i pizza z kalafiora. Przedstawiam oba przepisy na raz, bo baza jest taka sama.
Risotto – składniki:
- kalafior zmiksowany na ryż
- twoje pole do popisu – pozostałe składniki do wyboru do koloru…
Poniżej zdjęcie surowego kalafiora po rozdrobnieniu w mikserze. Ja używam NINJA.
Rozdrobniony kalafior wrzucamy na patelnię i podgotowujemy na wodzie, albo podsmażamy na klarowanym maśle przez ok. 5 minut. Potem dodajemy nasze składniki i gotujemy/dusimy, aż „ryż” nie uzyska zadowalającej nas konsystencji. Ja lubię al dente.
Poniżej gotowe risotto ze szparagami, cebulą, grzybami i mięskiem.
Możesz dodać wszystkie składniki jakie chcesz. Jedynym limitem jest twoja własna fantazja. 🙂
Smaczengo!
Pizza – składniki:
- 2 szklanki kalafiora rozdrobnionego w ten sam sposób jak na risotto
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki żółtego sera (ja używam parmezanu, albo grana padano)
Procedura:
- kalafior podgotuj na wodzie, albo podsmaż (tak jak przy risotto)
- odcedź i osusz kalafior (najlepiej przez ściereczkę do żywności)
- wsyp „risotto” do miski, dodaj jajko, ser i sól (można dodać kurkumę, pieprz i inne przyprawy)
- wyrób ciasto łyżką
- wyłóż na blachę i uformuj pizzę
- „udekoruj” czymkolwiek chcesz
- wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok. 15-20 minut
Smacznego!