Przepis na zdrowie

Risotto i pizza z kalafiora

Nie jadam pieczywa… tak wiem, znów się powtarzam… nie jadam również tradycyjnej pizzy i ryżu. Ryż to plastikowe świństwo, a pizza, sami wiecie… sam glifosat i pełno węglowodanów!

Moją alternatywą jest risotto z kalafiora i pizza z kalafiora. Przedstawiam oba przepisy na raz, bo baza jest taka sama.

Risotto – składniki:

  • kalafior zmiksowany na ryż
  • twoje pole do popisu – pozostałe składniki do wyboru do koloru…

Poniżej zdjęcie surowego kalafiora po rozdrobnieniu w mikserze. Ja używam NINJA.

Rozdrobniony kalafior wrzucamy na patelnię i podgotowujemy na wodzie, albo podsmażamy na klarowanym maśle przez ok. 5 minut. Potem dodajemy nasze składniki i gotujemy/dusimy, aż „ryż” nie uzyska zadowalającej nas konsystencji. Ja lubię al dente.

Poniżej gotowe risotto ze szparagami, cebulą, grzybami i mięskiem.

Możesz dodać wszystkie składniki jakie chcesz. Jedynym limitem jest twoja własna fantazja. 🙂
Smaczengo!

Pizza – składniki:

  • 2 szklanki kalafiora rozdrobnionego w ten sam sposób jak na risotto
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki żółtego sera (ja używam parmezanu, albo grana padano)

Procedura:

  • kalafior podgotuj na wodzie, albo podsmaż (tak jak przy risotto)
  • odcedź i osusz kalafior (najlepiej przez ściereczkę do żywności)
  • wsyp „risotto” do miski, dodaj jajko, ser i sól (można dodać kurkumę, pieprz i inne przyprawy)
  • wyrób ciasto łyżką
  • wyłóż na blachę i uformuj pizzę
  • „udekoruj” czymkolwiek chcesz
  • wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok. 15-20 minut
Przed upieczeniem wariant z jarmużem, mozarellą, anchois i cebulą
Po upieczeniu wariant z prosciutto, awokado, cebulą i mozarellą

Smacznego!

Dodaj komentarz